![](/media/lib/135/n-usmiech-392c5d3a59063976852765fa02c1f977.jpg)
Komu szkodzi zbyt dużo uśmiechu?
8 sierpnia 2014, 06:43U pewnych ludzi uśmiechanie się, które ma zamaskować negatywne emocje bądź wywołać szczęście, może wywołać skutek odwrotny do zamierzonego, doprowadzając do pogłębienia smutku czy złego samopoczucia.
![](/media/lib/159/n-kobieta-z-piwem-2da21605e28e537a2f7f2f68cd0281ec.jpg)
Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem
25 września 2015, 09:50U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Wylesianie w krajach rozwijających się sprzyja malarii
23 maja 2017, 10:47Wywołane przez ludzi wylesianie prowadzi do wzrostu liczby przypadków malarii w krajach rozwijających się.
![](/media/lib/248/n-psychoza-eda03b199991be57eb4affa18e14f3de.jpg)
Osoby z wrodzoną ślepotą korową nie chorują na schizofrenię?
19 lutego 2019, 05:04Wiele wskazuje na to, że wrodzona/wczesna ślepota korowa całkowicie eliminuje ryzyko rozwoju schizofrenii.
Przetworzone mięso powoduje raka żołądka
3 sierpnia 2006, 10:20Jedzenie przetworzonego mięsa, np. bekonu, kiełbas i wędzonej szynki, zwiększa ryzyko nowotworu żołądka, uważają szwedzcy naukowcy.
![](/media/lib/43/pisanie-e7ee559e640c78e5bd39db4dd1fe00f5.jpg)
Dobrze podłączeni czy odłączeni?
19 lutego 2009, 12:25Dr Aric Sigman uważa, że liczne serwisy społecznościowe, które powstały i powstają nadal, by połączyć ze sobą ludzi, tak naprawdę ich od siebie oddzielają. Powód jest prosty – zmniejszają liczbę kontaktów twarzą w twarz (Biologist). Pozbawienie realnie istniejącej sieci kontaktów społecznych ma, wg niego, skutki natury biologicznej.
![](/media/lib/67/dziewczynka-z-brzoskiwnia-90a7ae29e7712e24be489adc0cb6fdcd.jpg)
Wiele dzieci nie odróżnia smaków
22 kwietnia 2011, 11:30Badania naukowców z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii pokazały, że w Australii aż 10% dzieci w wieku 8-12 lat nie potrafi poprawnie zidentyfikować smaku, stwierdzając, że to słodki, słony, gorzki lub kwaśny. Wśród dzieci aborygeńskich odsetek zaburzeń jest jeszcze wyższy i sięga 12%.
![](/media/lib/90/n-znajomi-02b9dca23e85b2fc29ae756bae35417d.jpg)
Nieszczęśliwi przez Facebooka
23 stycznia 2013, 12:30Czy nam się to podoba, czy nie, serwisy społecznościowe stały się platformą porównań społecznych. Bycie (mimowolnym) świadkiem wspaniałego rozwoju czyjejś kariery zawodowej czy imponujących podbojów miłosnych wywołuje nie tylko zawiść, ale i uczucie samotności czy niespełnienia.
![](/media/lib/110/n-smutna-ccb3eda7d08817d703155edacc7e2acd.jpg)
Im więcej objawów zespołu stresu pourazowego, tym większe ryzyko cukrzycy
8 stycznia 2015, 12:16Kobiety z większą liczbą objawów zespołu stresu pourazowego są bardziej zagrożone cukrzycą typu drugiego (CT2).
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
(Za) głośne oddziały intensywnej terapii
30 maja 2016, 12:54Badanie zaprezentowane na kongresie Euroanaesthesia 2016 wykazało, że poziom hałasu na oddziałach intensywnej opieki medycznej (OIOM-ach) może przekraczać zalecane normy, przeszkadzając zarówno pacjentom, jak i personelowi medycznemu.